Micsorarea chirurgicala a stomacului

Mijloace chirurgicale pentru micsorarea stomacului

Una dintre cele mai utilizate metode in cazurile de obezitate severa este cea chirurgicala. Aceasta metoda a devenit alegerea unui numar tot mai mare de oameni, datorita eficientei pe termen lung.

Este un lucru binecunoscut faptul ca peste 50% dintre persoanele care slabesc urmand o dieta sau un tratament pe baza de capsule de slabit se ingrasa la loc, iar de cele mai multe ori este posibil sa isi faca aparitia si fenomenul yo – yo, prin care organismul pune la loc mai multe kilograme fata de cele ce au fost date jos.

Chirurgia bariatrica, cea mai utilizata metoda

Atunci cand ne gandim la operatie ne punem intrebari referitoare la complicatiile isi pot face aparitia si asupra perioadei de recuperare. Datorita acestori factori, tot mai multi opteaza pentru operatii neinvazive, ce reduc la minim perioada de recuperare si au efect imediat.

Chirurgia bariatrica se realizeaza laparoscopic si se bazeaza pe o gama larga de tehnici si proceduri ce urmaresc restrictionarea cantitatii de alimente ce pot fi ingerate, sau pe reducerea absorbtiei intestinale.

Cele mai utilizate metode sunt rezectia longitudinala a stomacului (cunoscuta si sub numele de gastric sleeve), by-pass-ul gastric sau aplicarea unui inel gastric.

By pass-ul este operatia prin care se realizeaza micsorarea stomacului prin crearea unui buzunar in partea superioara. Acesta este fixat de catre medici prin folosirea unor capse speciale sau a unei benzi de elastic.

Stomacul este apoi conectat cu partea mediana a intestinului subtire ocolind zona duodenala si o mare parte din masa stomacala existenta.

Inelul gastric presupune montarea unui inel de silicon ce va imparti stomacul in doua zone inegale. Trecerea alimentelor va fi astfel ingreunata, iar aceasta va fi cu atat mai limitata cu cat stomacul este mai strangulat.

Partea mai putin placuta consta in reglarea ulterioara a inelului in functie de ritmul scaderii in greutate. Cel mai mare avantaj al acestei tehnici consta in reversibilitatea operatiei. Stomacul nu este taiat sau pliat ca in cazul altor operati pentru slabit, iar inelul poate fi indepartat oricand se doreste.

Metode ieftine utilizate pentru micsorarea stomacului

Desi eficienta, chirurgia bariatrica are un pret destul de piperat datorat in primul rand instrumentelor utilizate (trocare, staplere, ligasure, etc).

Una dintre variantele mai ieftine (dar cu acelasi efect) este infundarea stomacului. Aceasta se realizeaza prin plicaturarea curburii mari a stomacului, obtinandu-se un tub gastric de dimensiuni mai mici, ce ne poate ajuta sa ne reducem greutatea cu 60 – 80 de kilograme intr-o perioada scurta de timp.

Balonul gastric ce poate fi inghitit este ultima tendinta in materie si consta intr-un balon de forma unei capsule ce poate fi inghitit. Ajunsa in stomac, capsula protectoare se va dizolva iar balonul este umplut cu circa 500 – 700 ml de lichid.

Acesta este o alternativa pentru baloanele gastrice clasice,  umplute cu aer sau cu lichid, ce necesita internare in spital pentru montare sau scoatere.

Balonul gastric va reduce capacitatea stomacului cu pana la 30 – 40%, iar senzatia de satietate permanenta indusa ne va face sa consumam mult mai putine alimente.